Kobanê och Rojava uppmärksammades i Biskopsgården

Lördag 1 november anordnade Vänsterpartiet Biskopsgården ett öppet möte i Sjumilahallen om Rojava, de kurdiska områdena i Syrien som hotas av Islamiska Staten/Daesh och dess folkmordspolitik mot kurder, assyrier, yezidier, armenier och turkmener. Rojava har getts internationell uppmärksamhet efter att den belägrade staden Kobanê har bjudit motstånd mot IS/Daesh framryckningar.

Innan föreläsningen ägde rum på Sjumilahallen besökte Joakim Medin, frilansjournalist, Kurdiska kulturföreningens lokal på Friskväderstorget. Eftersom föreläsningen på Sjumilahallen tyvärr krockade med den stora demonstrationen som anordnades samma dag till stöd för Kobanê och Rojava fanns ett starkt önskemål hos många om att kunna lyssna på Joakim innan det var dags att åka in till demonstrationen. Många intresserade slöt upp. Joakim Medin har under sommar och höst rapporterat på plats från Rojava i norra Syrien/syriska Kurdistan och var den siste utländske journalisten att lämna Kobanê. Joakim lämnade platsen först efter att de civila myndigheterna i staden meddelat att de inte längre kunde garantera hans säkerhet.

20141101_122153 20141101_122214

 

20141101_123337 20141101_123402

I Sjumilahallen slöt ett 20-tal personer upp för att lyssna på föreläsningen. Joakim berättade om hur man i Rojava har upprättat självstyrande samhällen byggda på social rättvisa, jämställdhet, demokrati och samarbete över etniska och religiösa gränser. Kurder har tillkämpat sig rättigheter som man inte åtnjuter i exempelvis Turkiet. Därför har det uppmärksammade försvaret av Kobanê inte bara inneburit ett försvar av ett område utan också av ett framgångsrikt samhällsbygge som pekar på en väg framåt.

20141101_133421

Nästa föreläsare var Yekpun Alp. Yekpun är kurd, engagerad inom internationella frågor i Vänsterpartiet och har länge varit en aktivist för kurders rättigheter i Turkiet. P.g.a inställda SJ-tåg kunde inte Yekpun Alp resa ner från Uppsala och föreläsa som planerat. Istället fick åhörarna se Yekpun föreläsa via Skype. Hon pratade om de kurdiska protesterna i Turkiet, fredsförhandlingarna mellan PKK och Turkiet samt vad Vänsterpartiet kan göra för att stödja kampen för kurders demokratiska, kulturell och sociala rättigheter.

Jöran Fagerlund har fotat och dessutom spelat in ett 23 minuter långt podradioprogram med inslag från föreläsningen samt intervjuer med medverkande.

En reaktion på ”Kobanê och Rojava uppmärksammades i Biskopsgården

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.