Vänsterpartiet Biskopsgården gratulerar HDP till valframgångarna – kampen fortsätter

Vänsterpartiet Biskopsgården gratulerar det feministiska och antirasistiska vänsterpartiet HDP till dess valframgångar i parlamentsvalet i Turkiet. Detta är resultatet av ett långvarigt och målmedvetet politiskt arbete där många partimedlemmar och anhängare har tagit stora risker, och flera har fått betala med sina liv i samband med valrörelsens blodiga attentat. Med 13% av rösterna tar de sig in i det turkiska parlamentet med 80 parlamentariker och hindrar president Erdogans högerkonservativa parti AKP från att vinna egen majoritet och införa stärkt presidentstyre. HDP har gått till val på ett radikalt program där man kräver barnomsorg alla tider på dygnet på modersmålet, att ansvariga för dödsolyckor på arbetsplatser lagförs, införandet av 35 timmars arbetsvecka med bibehållen lön samt nedmonterandet av lagar och politiska bestämmelser som diskriminerar hbt-personer. På HDP:s vallistor har hela Turkiet funnits representerat: kvinnor och män, muslimer, kristna och ateister, turkar, kurder, armenier, assyrier och romer, heterosexuella och homosexuella.

DSC_0171

Nazmi Gür, nyvald parlamentsledamot i Turkiet och ledamot i HDP:s partistyrelse, och Abdullah Deveci, medlem i Vänsterpartiet Biskopsgården, på Friskväderstorget

Vänsterpartiets stöd till progressiva och socialistiska krafter i Turkiet sträcker sig decennier tillbaka i tiden. Vi tog tidigt ställning mot den turkiska statens repression mot de turkiska vänsterkrafterna och dess brutala politik mot det kurdiska folket, till försvar av kurders rätt att tala sitt språk, organisera sig och uttrycka sin kultur. Under många år har vi byggt upp starka och konstruktiva samarbeten med turkiska vänsterpartier och kurdiska progressiva organisationer som har krävt social rättvisa, jämställdhet och erkännande av det kurdiska folkets kulturella och politiska rättigheter. Vänsterpartiet har skickat valobservatörer till Turkiet och vi har organiserat konferenser och utbytesresor där vänsterpartister på plats har fått se hur polisen urskillningslöst har gått till attack mot fredliga demonstranter. Vi har protesterat mot fängslandet av oppositionspolitiker och krävt att EU:s ”terroristlista” hävs, då denna har använts som förevändning för att ge stater i och utanför EU möjlighet att kränka mänskliga rättigheter med hänvisning till att man bekämpar terroristorganisationer.

DSC04565

Medlemmar från Vänsterpartiet Partille träffar medlemmar från HDP i Bältespännarparken

Bildandet av HDP har inneburit att ytterligare steg har tagits för att sammanlänka de kurdiska progressiva rörelserna och den turkiska vänstern med andra minoritetsgruppers rörelser, den fackliga rörelsen, den feministiska rörelsen och rörelsen för homo-, bi- och transpersoners rättigheter.

I Biskopsgården bor många människor med bakgrund i Turkiet – turkar, kurder, assyrier, armenier m.fl. För att nå ut med vår politik har vi satsat på att översätta vårt material till turkiska och kurdiska samt att hålla tal på turkiska och kurdiska. I Sverige, Göteborg och Biskopsgården har viktiga mobiliseringar för HDP ägt rum under valrörelsen. 31 maj reste många boende med turkiskt medborgarskap från Biskopsgården till Kistamässan i Stockholm för att utlandsrösta. HDP fick över 40% av rösterna från Sverige.

HDP:s valframgångar väcker hopp men vi vet också att kampen måste fortsätta. Den turkiska staten har tidigare bemött valframgångar för vänsterkrafter och kurdiska partier genom massarresteringar av politiker och inskränkningar av demokratiska fri- och rättigheter. Medborgare i Turkiet som tar till kamp för rättvisa och demokrati behöver vårt fortsatta stöd.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.