Jordan Matson, frivillig i Kobanês kamp mot IS, föreläste i Biskopsgården

Söndag 5 juli besökte Jordan Matson, amerikan och frivillig i YPG:s väpnade styrkor i försvaret av den kurdiskdominerade staden Kobanê och Rojava-regionen i norra Syrien, Kurdiska kulturföreningens lokaler i Biskopsgården. Mötessalen var fylld med deltagare från olika bakgrunder.

I Kobanê har man samlat alla folkgrupper i kampen för att driva ut IS/Daesh och för att bygga upp ett samhälle byggt på demokratisk deltagande, jämställdhet och samexistens mellan folkgrupper. Under fyra månader befann sig staden under belägring och fick utstå svåra umbäranden. IS har därefter gjort återkommande attacker genom att infiltrera staden och utföra massakrer på civila.

Efter säkerhetskontroll på alla deltagare och en tyst minut för alla civila och stridande som dött i kampen för Rojava började Jordan Matson berätta om varför och hur han anslöt sig till YPG/YPJ. Jordans budskap var tydligt och gick inte att misstolka: YPG och YPJ (kvinnornas väpnade förband) kämpar inte för en speciell religion, etnicitet eller för att påtvinga byar och städer som de befriar någon särskild politisk styre eller livsstil. YPG/YPJ kämpar för frihet och jämlikhet oavsett religiös, etnisk eller politisk övertygelse eller bakgrund. IS/Daesh är den totala motsatsen mot denna strävan. YPG/YPJ är en socialistisk rörelse som förstår vikten av att människor själva skall få bestämma vilken politik och samhälle de vill leva under, till skillnad från fascisterna i IS/Daesh fascisterna. Målet är ett samhälle där kvinnor både skall kunna delta längst fram i striderna med armén, precis som att de skall kunna leda och vara delaktiga i samhället och i familjen. Efter mötet fotograferades Jordan tillsammans med medlemmar från Vänsterpartiet som var på plats.

Föredraget finns filmat: del 1 kan ses här och del 2 kan ses här

11538158_10153512879062642_5489955771738044520_o

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.