Glögg, pepparkakor och insamling till strejkande vinarbetare


Lördag 10 december anordnades gemensam kampanjdag i hela Göteborg för kampanjen Rätt till jobb – rätt på jobbet. Vi bjöd på glögg och pepparkakor på Vårväderstorget och samlade in pengar till vinarbetare i Sydafrika som har strejkat för rättvisa löner och vunnit framgångar. De behöver nu ekonomiskt stöd genom fackföreningen CSAAWU.

Läs mer om vad vinarbetarna i Sydafrika kämpar för och hur du kan stödja dem:

VINARBETARNA I SYDAFRIKA KÄMPAR FÖR RÄTTVISA
– DE BEHÖVER DITT STÖD

Utan starka fackföreningar kan vi inte uppnå goda arbetsvillkor, rättvisa löner och en säker arbetsmiljö på våra jobb. Annars är det fritt fram för storföretagen att köra över oss och utnyttja oss. Det gäller här i Sverige och det gäller i alla andra länder.

I Sydafrika produceras många av de viner som säljs på Systembolaget. Vinarbetare på Robertson Winery i Västra Kapprovinsen i Sydafrika har länge fått en lön som varit lägre än den lagstadgade minimilöner. När de har protesterar och organiserat sig fackligt har de istället blivit trakasserade. Trots detta har de fortsatta att organisera sig och kämpat och för rätten att föra sin egen talan på arbetsplatsen. I augusti inledde de en strejk för att få igenom sina krav, trots att de inte hade någon strejkkassa. I november avslutades strejken efter 14 veckor. Lönerna höjdes för de lägst avlönade. Det är viktigt att vi nu visar vårt stöd.

Genom att kämpa för rättvisa och värdiga arbetsvillkor har de gjort skillnad för alla vinarbetare. Skänk en slant till Livsmedelsarbetare för solidaritet, för att ersätta de strejkande arbetarna och deras familj. Pengarna går oavkortat till fackföreningen CSAAWU.
PG 675218-2
Swish 1236535074

Du gillar kanske också...

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *