Att gräva där man står – intervju med Harriet och Ivan


Harriet och Ivan är Vänsterpartiet Biskopsgården-Torslandas mest erfarna medlemmar. De har båda mycket att berätta, men är desto svårare att intervjua. De tycker inte att deras insats är något att orda om och gång på gång invänder de om att ”det här är väl inte intressant för någon?”. De är 79 respektive 80 år gamla och har tillsammans 100 års medlemskap i partiet.

Uppväxten i Röda Ånge

Uppväxten i industriorten Ånge i Medelpad kom att forma deras uppfattningar.

– Ånge var jävligt rött, ursprungligen, berättar Ivan. Det var en industriort som byggdes upp med bilfabriker och fan vet allt. Kata Dalström sa ju i början av 1900-talet att det var den rödaste orten hon hade besökt.
– Och där fanns Europas största kloratfabrik, till blekningsindustrin och även krigsindustrin, lägger Harriet till.
– Så när man var ung passade man på att blanda klorat och svavelblomma av krut, som fanns att köpa, och det small utav bara helvete, fortsätter Ivan.

Ivan växte upp med kommunistiska föräldrar.

– Jag hörde ju om partiet under alla barnåren, berättar Ivan. Jag var nog den enda i skolklassen som inte blev döpt, förutom en tjej som var missionsförbundare och skulle döpas i missionskyrkan istället. Min lärare ville att jag skulle fortsätta till realskolan efter mina sju år i grundskolan. Skolan låg sex kilometer från där vi bodde, men han tog bussen dit och hälsade på. Sen satt han och tjatade med mina föräldrar om att jag skulle går där. Och bussarna gick så sällan, men han satt där så länge att han missade bussen och fick ta taxi. Istället gick jag yrkesskola när jag var 16-18 år och började senare arbeta som murare, och det har jag alltid arbetat som.

– Jag gick med i partiet 1957, fortsätter Ivan. Sossarna har jag alltid sett som ett parti som främst velat behålla makten och sitta vid köttgrytorna, inte ha någon samhällsomdaning. De har alltid varit rabiata och reaktionära inför förändringar. De har till och med haft 51 % av rösterna. Men de har inte gjort några stora förändringar då heller.  

– När C-H Hermansson blev partiledare 1964 var jag entusiastisk, han var fräsch och fin och kunde tala för folk. Men det var många äldre medlemmar som var skeptiska. Jag flyttade ner till Göteborg 1965. Det var många byggnadsarbetare som flyttade ner hit från Norrland. Vi byggnadsarbetare fick bidrag när vi flyttade och vi hade förtur till bostäder. Men det var ändå svårt att få bostad, även då, så jag bodde i husvagn i Helgered i 16 månader. De flesta flyttade hem igen, det var nog bara jag som stannade.

Harriet anslöt sig senare, när de året därpå flyttade in tillsammans i en hyreslägenhet på Långströmsgatan.
– När vi flyttade dit var det det mesta nybyggt, allt låg nära, skolan låg i närheten, så det var väldigt bra för barnen. Där bodde vi i 27 år.

– Och det var ju en jävla tur för oss att vi flyttade ner, konstaterar Harriet. Det var ju en liten ort vi kom ifrån. Det hände ju inte så mycket där. Det var ofta frikyrkorna som hade några aktiviteter, höstfester och så.
– Ja, det var en jävla aktivitet, fyller Ivan i.
– De försökte inte omvända en heller, fortsätter Harriet. Och så var det dans på Folkets hus på juldagen. Statskyrkan gick vi sällan till, vi gifte oss i prästgården. Men själv kom jag inte från något politiskt hem. Pappa jobbade på järnvägen och mamma i en Pressbyrå. De röstade väl socialdemokratiskt men brukade inte prata politik. Jag gick i vanlig klass fram till sjätte klass och sen började jag realskolan, där jag gick i två år. Sen ramlade jag och bröt fotleden, och läste Borta med vinden istället för att läsa läxor. Jag for till Stockholm och började jobba där.

– Så jag kom in i det politiska genom Ivan. Och tyckte väl mest att du gav en jävla massa pengar till det där partiet. Vi hade ju inte så mycket pengar då men partiet skulle ha sitt…

Partiföreningen startas upp på nytt

 – Partiföreningen i Biskopsgården var nerlagd när vi kom hit, så den startades upp senare, runt 1970, och ”Alex” var drivande, berättar Ivan.

Alexander Chrisopoulos kom till Sverige från Grekland som arbetskraftsinvandrare. Han jobbade som truckförare och blev tidigt fackligt aktiv. När den grekiska vänstervågen slogs ner genom en militärkupp 1967 blev han drivande i att starta den landsomfattande Antidiktatoriska kommittén, dit många grekiska politiska flyktingar kom att ansluta sig. 1970 anslöt sig Chrisopoulos till Vpk och 1979 blev han invald i Riksdagen, där han kom att sitta fram till 1991.

Harriet började jobba 1968 på Bjurslättshemmet, i dess gamla byggnader.
– Föreståndarinnan var också från Norrland så jag fick jobb direkt när hon hörde var jag kom ifrån. ”Jag vet att dom kan arbeta” sa hon. Så jag har aldrig visat några betyg eller referenser. Några få var undersköterskor, men de flesta var vårdbiträden. Jag blev fackligt aktiv. Det var ett stort gissel att så många jobbade deltid, vi skulle bara jobba ihop lite kaffepengar. Och det får vi ju betala för nu, med dåliga pensioner. Jag blev förbannad när någon sa att hon skulle gå ner till halvtid för att hon inte orkade jobbet, då sa jag: ”Sjukskriv dig om du inte orkar! Det är inte du som ska betala det där.” Och det budskapet nappade en del på. Men man fick aldrig någon högre position inom facket om man var vänsterpartist, eller kommunist som det hette då.

Men detta var innan du hade gått med i partiet?
– Ja, men bara de visste att man var … röd… så…

Ivan minns första riksdagsvalrörelsen i Biskopsgården 1968. Efter att ha ökat sitt valresultat i kommunvalen 1966 åkte partiet på ett rejält bakslag och fick endast 3 procent av rösterna. Internationella vänsteruppsvinget till trots var det Socialdemokraterna som fick 51% av rösterna och Vpk fick stå till svars för Sovjetunionens invasion av Prag, trots partiledaren C-H Hermanssons kraftiga fördömanden.

– Valrörelsen 1968 var tuff. Det kom ju också ganska oväntat, det var ju det här jävla Tjeckoslovakien som ledde till detta. Men året därpå kom ju strejken i gruvorna i norr och då började det ju vända. Och i valet 1970, då hade vi stort valmöte på Vårväderstorget. C-H Hermansson talade och Cornelis Vreeswijk sjöng. Det var helt packat på torget, jävlar va folk! Så mycket folk har det nog aldrig varit där sedan dess.

Harriet anslöt sig till partiet senare, 1972.

Harriet längst till höger.

Vad gjorde ni i partiföreningen?
– Ja, det var mycket jobb med flygblad, säger Harriet och skrattar, medveten om att det är svårt att faktiskt förklara efteråt vad man han gjort under alla åren.

– Och sen var det alla demonstrationer, för Grekland och Chile, som man sprang på, flikar Ivan in. Det fanns ju även många andra föreningar att engagera sig. Och de andra vänsterpartierna fanns ju också, men de var ju splittrade. Jag minns mest att de sålde tidningar och r-arna (nuvarande Kommunistiska Partiet) var väl störst. Det fanns ju grejer vi kunde göra gemensamt, namnlistor mot hyreshöjningar till exempel. Många av våra medlemmar på Långströmsgatan var aktiva i Hyresgästföreningen.

– Men då var det också fullt av gammelsossar i Hyresgästföreningen, väldigt kontrollerat av sossarna. Och vad tråkiga de var…

Även författaren Gunnar Adolfsson flyttade till ett radhusområde i Biskopsgården och kom att bli allt mer produktiv i sitt bokskrivande efter att ha pensionerats som riksdagsledamot. Han dök sällan upp på möten däremot, men det gjorde hans fru och son som var aktiva medlemmar.

Framgångar, utbrytningar, bakslag och nytändning

Var det några särskilda frågor som ni arbetade med?

– Ja, det var en väldig aktivitet för daghem till alla barn. Mycket demonstrationer och uppvaktningar, berättar Harriet. Berit Johannesson var en av de drivande på Hisingen. Det var många människor med. Många ville ju ha daghemsplatser. Vi fick själva lösa privat förskola för våra barn och annars var det ju dagmammor som gällde. 

– Jag har varit med i SKV (Svenska Kvinnors Vänsterförbund) hela tiden också, det är väl där jag har varit mest aktiv, fortsätter Harriet. Det var enklare att vara aktiv där, vi kunde driva mindre frågor på ett annat sätt. Och det har nog alltid varit majoritet män på mötena för partiföreningen. 

Brytningen med de Moskva-lojala medlemmarna som kom att bilda Apk (Arbetarpartiet Kommunisterna) 1977 var kännbar i hela partidistriktet, så även i Biskopsgården.

– Det var flera medlemmar som gick med där. Mest äldre medlemmar, berättar Ivan.
– Ja… det var en tragedi. Att man inte kunde umgås, lägger Harriet till.
– Då hade vi ju fler fester tillsammans. På Wieselgrensplatsen och i Gamlestan. Det var ju mycket snack som gick men inte så att man trodde att det skulle bli en brytning. Motsättningarna märktes ju inte så mycket annars, utom i synen på Sovjet, fortsätter Ivan.

Efter brytningen beslutade föreningen att starta en butik på Sommarvädersgatan. Där kunde man sälja, köpa och byta barnkläder.

– Det fanns ingen annan som bedrev den typen av verksamhet i stadsdelen då. Senare kom det ju som en störtvåg, berättar Harriet. Vi hade öppet på lördag och vi ställde nog aldrig in. Men det var inte så lätt att bemanna, det var väl mest samma gamla uvar som stod där. Det gav ingen större omsättning.

– Och sen hade vi deklarationsbyrån i samma lokal, för att finansiera det hela, fortsätter Ivan. Självdeklarationer var ju mycket mer komplicerade då. Många var osäkra. Så vi satte upp lappar i trappuppgångarna om att man kunde få hjälp. Det var många som hjälpte till, även från andra stadsdelar. Vi var det enda partiet som hade den här typen av verksamhet då, och partiet hade samma verksamhet även i Frölunda. De som fick hjälp betalade en avgift, varav ena hälften gick till de som hjälpte till med deklarationerna och andra hälften gick till partiet.

Under denna period arbetade Chrisopoulos och en annan partimedlem på firman Göran Persson Trä AB. Virke som råkade försvinna hade en tendens att dyka upp i butiken senare. Harriet och Ivan är fortfarande undrande inför hur firman kunde fortsätta att gå runt.

– När vi lade ner butiken hade vi istället en egen möteslokal på Vårvädersgatan i flera år. Och där fortsatte vi med deklarationerna, berättar Ivan.

De är båda av uppfattningen att medlemmarna bidrog mer till finansiering av verksamheten vid denna tiden.
– Många skänkte till stödfonden och valfonder, säger Ivan.

– Det var någon valrörelse då det var så ont om folk. Det var då du delade ut 10 000 flygblad själv, och jag fick ju blada så man fick ont i axlarna, berättar Harriet till Ivan. 

När Vänsterpartiet Kommunisterna (vpk) bytte namn till Vänsterpartiet på kongressen 1990 var det, mot bakgrund av utvecklingen i öststaterna och förhållandena där, en ganska odramatisk sak för dem båda.

– Det var ingen att behålla, konstaterar Harriet.
– Begreppet går ju inte att diskutera idag. Men det är klart, jag är ju kommunist fortfarande, alltså att jag vill ha en annan samhällsordning, en utjämning, säger Ivan och tipsar om Sven-Eric Liedmans nyutgivna biografi om Karl Marx.

De minns fortfarande valrörelsen 1998, då partiet fick 12% av rösterna, och vilka reaktioner man mötte.

– Jag minns när man stod utanför vallokal och det kom unga tjejgäng med valsedlar, som skulle rösta på Vänsterpartiet, berättar Ivan.

– Jag minns att på jobbet var det många som väl egentligen inte var vänsterpartister som ändå skulle rösta på Gudrun, fortsätter Harriet.
– Sen berodde väl valresultatet också på att sossarna var så dåliga, flikar Ivan in.

Ingenting förändras av sig självt

Även om de är entusiastiska inför medlemstillströmningen till Vänsterpartiet under de senaste åren har de inga mirakelmediciner för hur Vänsterpartiet idag ska kunna blir starkare och vinna ökat stöd:
– I senaste valet, när det var så mycket snack om övervinsterna inom välfärden, också ökade vi ändå inte, då blir man ju förvånad, säger Ivan.
– Det har alltid varit svårt att vända på skutan. Och hot och rädsla har ju alltid stått i vägen för förändring, avslutar Harriet.

Harriet och Ivan har kämpat vidare, trots att förutsättningarna ofta varit svåra, och kan se tillbaka på en långvarig, uthållig kamp för arbetarklassen och för ett rättvist samhälle som faktiskt har gett konkreta resultat.

Patrik Helgeson

Du gillar kanske också...

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *